חוויה משלבת למידה iSTEAM

חוויה משלבת למידה iSTEAM

בשבוע שעבר השתתפתי בהשתלמות בנושא מקצוע ה- iSTEAM, מטרת ההשתלמות היא מתן כלים שונים מההוראה הקונבנציונלית. למידה בדרך עבודה מעשית בצוות, PBL (הוראה מבוססת פרויקטים) ושילוב מקצועות לימוד – תחום שאני מאוד מאמין בו, המחבר את עולם הילד לתחומי דעת שונים ונותן ביטוי לכישוריו במסגרת פרויקט גמר.

כמנהל פרויקטים בעבר, קיבלתי בהשתלמות כלים פדגוגים לשילוב ידע בתחום לטובת הוראה והנחיית תלמידים במקצוע המאוד מיוחד הזה אשר ישמש אותם בהמשך חייהם הבוגרים. שילוב מיומנות חשיבה מסדר גבוה במספר תחומים לנו כמבוגרים נראה הגיוני, בעת עיצוב הבית, הרכבת רהיט מאיקאה, גידול ערוגת תבלינים ועוד. אז מדוע לא להשתמש בכל הכלים שתלמידים מקבלים בתקופת ביה”ס ולשלבם יחד לקבלת מוצר איכותי ושהוא פרי יצירתם תוך למידה משמעותית.

במסגרת ההשתלמות התחלקנו לקבוצות עבודה והתבקשנו להעלות בעיה ורעיון בר מימוש לפתרונה. בראש ובראשונה היינו צריכים להגדיר את הבעיה בדרך של חשיבה ביקורתית, עלות תועלת והאם הטכנולוגיה הקיימת יכולה לתת מענה או שיש לייצר טכנולוגיה חדשנית למענה. לאחר גיבוש הבעיה באמצעות משפט קיום המתאר אותה בצורה פשוטה וברורה עברנו לשלב הבא בפרויקט, בדיקה האם קיים פיתרון לבעיה בעולם ומהו למעשה מידע מהימן. נתגלה להפתעתנו כי לא כל מה שרשום במרשתת (אינטרנט) הוא נכון וקיבלנו כלים אופרטיביים איך לסנן את המידע האמיתי. אחרי שמצאנו כי הפתרונות הקיימים לא בדיוק עונים על הבעיה שלנו בדקנו איך אפשר לתת פיתרון חדשני costume made לצרכן.

שלב הפרזנטציה, כלי נפלא למימוש רעיון בצורה ויזואלית מיטבית הוא שימוש באנימציה עבור; הסבר עיקרון פעולה, גיוס משאבים, הסתכלות שונה על המוצר ועוד. סדנאת stop motion שהועבר ע”י צוות החממה של אורט דיגיטל שסייעו בתהליך. ביצענו הדמיה וירטואלית של המוצר החדש תוך שימוש בכלים פשוטים וקצת דמיון.

במסגרת תוכנית הלימודים היחודית, התלמידים נדרשים לייצר מוצר מוחשי אשר נותן מענה לבעיה שהועלתה בתחילת הדרך. איסוף נתונים ומידע מהימן ותכנון אופן הבאת הפרויקט למימוש. כלי נוסף שמסייע בקביעת תוכנית העבודה בדומה מאוד לתעשיה הוא גנט. כלי זה מחלק את מהלך לזמן בניית המוצר על כל שלבים השונים והמגוונים במקצעות/תחומים השונים בתהליך עד החלק הקטן ביותר. ניתן ליישם באמצעות תכונה לניהול לו”ז פרויקט חינמית – בקישור.

פרויקט הגמר בתוכנית הוא יחודי עבור כל תלמיד שנטל בו חלק, ככל שרמת מעורבות התלמידים בתהליך גבוהה כך מרוויחים הם ידע, כלים ומיומנות שונות אשר יסיעו להם במגוון תחומים וגם בחייהם הבוגרים בעתיד. הרעיון המסדר לגישה זו נובע מההבנה ש”למידה בדרך הרגליים” תוך שימוש בכישורי התלמידים מחזקת את תחושת המסוגלות ומגרה את התלמידים לבצע תהליך מתחילתו עד סופו.

לקריאה נוספת באתר אורט

צוות אורט דיגיטל

קהילת המחנכים הרשמית של רשת אורט ישראל